Závislost na nakupování

Přihlaste se k odběru novinek z Psychoporadny:

doporučení

01.05.2017
Urgentně hledám medičku 5., 6. ročník nebo lékařku na výpomoc.
Na 602230445.

14.03.2017
PSYCHIATRICKÁ KANCELÁŘ
Provedeme znalecká vyšetření pro soudy, policii, pojišťovny, firmy i osoby. 2x znalec ve zdravotnictví odvětví psychiatrie a odvětví ztížení společenského uplatnění a bolestné, konzultantka z psychologie

10.02.2017
Hledám znalce psychology i psychiatry zvl. z Moravy
Hledám znalce ke spolupráci, urgentní!! expert.rocek@yahoo.com

Dříve se hovořilo o tzv. monomániích, řadila se sem například pyrománie (chorobné zakládání ohňů), kleptománie (chorobné krádeže) a řada dalších.

 

 

 

 

 

 

Aktuálně vypadá klasifikace následně:

F63 Návykové a impulzivní poruchy

F63.0 Patologické hráčství (gambling)
F63.1 Patologické zakládání požárů (pyromanie)
F63.2 Patologické kradení (kleptomanie)
F63.3 Trichotillomanie
F63.8 Jiné návykové a impulzivní poruchy
F63.9 Návyková a impulzivní porucha nespecifikovaná

Do těchto poruch prozatím není řazena závislost na nakupování - oniománie. Jiný termín, který je možný, je shopoholizmus). Jedná se o neovladatelnou touhu nakupovat, v důsledku čehož jedinec nakupuje buď zbytečně mnoho předmětů nebo dokonce předměty, které jsou nepotřebné a hromadí je. Předměty doma skladuje anebo je zřídka kdy používá.

Nakupování probíhá nejen v kamenných obchodech, ale také prostřednictvím Internetu. 80 procent trpících takovou poruchou tvoří ženy - mají zpravidla více volného času, které nakupují převážně kosmetiku, oblečení, kabelky, apod. Oproti tomu muži kupují elektroniku, počítačové  předměty, sportovní oblečení apod.

Jedinec pociťuje dlouhotrvající touhu něco koupit nebo objednat, touhu nějakou věc vlastnit. Tato intenzivní touha je typická pro všechny impulzivní poruchy. Činí mu intenzivní potěšení těšit se na akt nákupu. Ten pociťuje jako pocit vzrušení až eufórie, byť kdesi v pozadí jsou pochybnosti a nejistota o tom, zda koná správně. Podobný pocit činí rozbalování zakoupeného předmětu. Po koupi či objednání následují výčitky svědomí, určitá úzkost (daná samotným aktem koupě nebo objednávky, obavou, že utratil příliš mnoho peněz apod.). Jedinec je schopen racionalizovat koupi takového předmětu nebo před partnerem, snížit její skutečnou cenu tak, aby koupě byla akceptována, tvrdit, že se jednalo o výhodný nákup. Nebo si tito lidé vymýšlí, odkud vzali finanční zdroje nebo o nákupu blízké prostě neinformují. tyto stavy se mohou týkat jak osob, co mají jen malé finanční prostředky, tak naopak osob bohatých, ale izolovaných společností.

Mohou být přidruženy jiné psychické problémy, tento akt může být realizován jako snižující nadměrnou úzkost, vzniklou napříkladem chronickým stresem, pocity samoty, smutku, hněvu, nudy, pocit nespokojenosti v běžném životě, pocity insufficience, deprese, nedoceněnosti, nedostatečné realizace v životě, partnerské problémy, mohou být přítomny zároveň poruchy nálad, poruchy příjmu stravy apod. Může se samozřejmě jednat také o symptom demence nebo mánie.